01-04-2023 | Algemeen

Tastbaar plekje voor het gestorven kind

Op de RK begraafplaats in Sint Hubert is op zaterdagmorgen 1 april 2023 het monument ter nagedachtenis aan stilgeboren kinderen -vroegtijdig overleden tijdens de zwangerschap- onthuld. Dat gebeurde door de initiatiefneemsters Anna-Marie Verberk en Dorette Schuurmans. Pastoor James zegende het monument, een kunstwerk met de titel ‘Kort samen’ van de Graafse kunstenaar Joshua Pennings. 

Een aantal genodigden verzamelde zich bij de kerk van Sint Hubert, waaronder ook lotgenoten van Anna-Marie Verberk , die haar kind tijdens de zwangerschap verloor en, vele jaren na dato, alsnog uiting wil geven aan haar verdriet. Anna-Marie en Dorette startten een inzameling, onder meer door het verkopen van sleutelhangers met zelf-gehaakte vlinders- het symbool van vergankelijkheid en een kortstondig bestaan. De bekende kunstenaar Joshua Pennings uit Grave, die zijn kunstwerken creëert in Cortenstaal, was bereid het monument, aan de hand van het idee van Anna-Marie, te ontwerpen en te maken. Het kerkbestuur van Sint Hubert gaf groen licht voor plaatsing van het monument op de RK begraafplaats. Het kunstwerk vormt een eerbetoon en blijvende nagedachtenis aan alle gestorven en stilgeboren kinderen. In ons land is het sinds 2019 mogelijk voor ouders om hun levenloos geboren kind in te schrijven in De Basisregistratie Personen in hun gemeente. Dagelijks overlijden in Nederland vier baby’s voordat ze worden geboren. 

Langdurig verdriet 

In haar toespraak verwees Anna-Marie Verberk naar het stille en vaak langdurige verdriet om kinderen die tijdens de zwangerschap stierven. Het monument in Sint Hubert moet mensen helpen om hun verdriet te uiten. Verberk: “Het is een tastbaar plekje geworden waar men stil kan staan bij alle gestorven kinderen, zeker niet te vergeten de kinderen die geen kans hebben gekregen- mensjes in wording…” Pastoor James haakte daar tijdens zijn dienst op in: “Natuurlijk is ieder verlies pijnlijk. Maar dat verdriet is nog groter voor hen die dood gaan voor de geboorte. Daarom heeft het monument een mooi plekje bij de kerk gekregen waar mensen kunnen herdenken.” Dorette Schuurmans droeg bij het kunstwerk een persoonlijk gedicht voor, waarna het gezelschap onder aanvoering van ceremoniemeester Pieter Kessels koers zette naar Het Afscheidshuis Fiore bij de kerk van Sint Hubert.

Tekst en foto van Jaap Schouten